EFO – obehagligt aktuell

Nu firar EFO – European Friendship Orchestra med sina 8 musiker och skådespelare 1 år! Vi har precis redovisat projektet, med sin totala budget på 515’000 SEK, till Musikverket och redovisningarna till KUR och Stockholm Stad är på gång. Samtidigt går Europa in i en helt ny tid. Efterkrigstiden är slut och vad som kommer nu kan vi bara spekulera om. EFO är mer aktuell nu är när vi hade premiär och planen är att om möjligt ta projektet vidare till bl a Ungern under våren 2022.

Utdrag ur redovisning till Musikverket: ”Temat ”det europeiska projektet” är väldigt komplext och mångsidigt. Vi intervjuade Annika Ström Melin i början på researchperioden för att få en större historiskt perspektiv på den demokratiska utvecklingen i Europa. Sedan kastade vi oss in i EU-parlamentets diskussioner, försökte lista ut berättelser, diskurser och tankeströmningar inom det Europeiska Unionen. Hur politik och nationella identiteter hänger ihop och vilka intressen som finns även historiskt för att utveckla demokratin vidare. En stor utmaning i projektet var bredden och komplexiteten av temat som vi tog an att gestalta. Att bearbeta och omvandla denna komplexitet är en stor uppgift och vi fortsätter gärna att gräva och vidareutveckla temat. Vi känner oss inte färdiga med ämnet med tanke på dagsläget i Europa och globalt.

Ännu en stor utmaning är att skapa scenkonst på olika språk, olika musikvärldar, där olika sceniska uttryck möts samtidigt och att försöka behålla mångfalden men ändå skapa en helhet.

En stor lärdom, när man talar om Europa och EU samt nationella identiteter, är att det är väldigt land-specifikt. Det vi säger om nationalism i Sverige låter annorlunda i Ungern eller i Italien till exempel. 

Vi ser fram emot nya utmaningar när projektet ska till ett internationellt sammanhang, där nationalism och auktoritärt styre tyvärr är vardag.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: