Hur gör den fria teatern i Ungern?

Teater RS9 i Budapest

Terrastella är i Ungern den här veckan för att nätverka och förbereda inför att EFO, European Friendship Orchestra, ska gästspela på teater RS9 och på Tre Korpar i Budapest. Vi möter motiverade kollegor som strävar vidare med sitt konstnärsskap trots allt hårdare censur och krympande ekonomiska förutsättningar. Vi har även träffat journalister som smidigt aktar sig för att avslöja sina politiska åsikter och i presskiosken svarar försäljaren att hon inte vet om det finns någon oberoende tidning.

Men som i de flesta länder där ”fel” politiska åsikter kan vara förödande att utrycka, finns inte bara hopplöshet och sorg utan även en kreativitet och lust vars styrka är svår att hitta motstycke till i vårt egna än så länge fria land. En nyttig påminnelse om att vi inte kan ta det fria ordet och vår demokrati för givet men gärna inspireras till att hävda konstens betydelse även i Sverige.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: