DEN KLOKA BONDDOTTERN OCH VÅR SNÅRIGA SAMTID

Veckans saga blir ”Den kloka bonddottern”!

Kom och se den 7 maj kl 14 på SALONG CENTRAL. Men varför i hela världen är det viktigt att berätta just denna saga just nu? Och varför ska vi återberätta gamla sagor när det finns så mycket att säga om nuet?

Förutom det uppenbara, att arketyper och bilder i sagor är uttryck för mer allmänmänskliga företeelser och frågeställningar, så ser jag flera anledningar att ta upp just denna saga. I ett nötskal handlar sagan om en smart fattig tjej som överlistar alla andra och belönas för sin klokhet och sitt mod. 

För det första är det inte så konstigt att jag fascineras av denna berättelse. Vilken person, uppvuxen i 1980-talets Östblock och som sen rest och flyttat till ett välfärdsland som Sverige, skulle inte känna igen sig? Det är nästan trivialt att jag fascineras av den kloka bonddotterns arketyp, men så är det.

Men bortom min egen fascination finns även en stor del av systemkritik i sagan; bonddottern är helt på det klara med att fattigdom är lika med sämre villkor och att social ställning bestämmer ens trovärdighet. Hon är listig och smart och kompenserar för fattigdomen hon kommer ifrån. Igenkänningen är stor när jag tänker på artister, konstnärer eller andras framgångsberättelser om att lyckas trots dysfunktionell bakgrund, social utsatthet eller flera tusen kilometers flykt till fots. 

Vi, Beky+Andersson, vill gräva runt i ett europeiskt kulturarv och aktualisera det för barn och unga och samtidigt försöker vi skapa skarpa, systemkritiska, politiska, nyskrivna pjäser för en vuxenpublik. Allt hänger ihop; vi är i ett konstant sökande efter att förstå vår snåriga och oroväckande samtid genom att blicka framåt och bakåt. 

Vi kanske kan välja att se våra egna liv eller hela samhällsutvecklingen som en saga? En komplex in- och utvecklad saga som har tusen och en snåriga grenar, som ingen egentligen riktigt kan se hur den ser ut i sin helhet. Trots snåriga, taggiga slingor kan vi ändå ödmjukt försöka nysta i komplexiteten, ett steg i taget.

Eller så kan vi välja att hitta enkla förklaringsmodeller och snabba analyser och måla upp den med tjock pensel i svart och vitt på en stor yta som sprids i alla medier. Populistiska Boris Johnson som skyller sitt eget misslyckande på sin fru eller Giorgia Meloni som återupplivar högerpopulistisk retorik i hjärtat av Europa.

I dessa snåriga kaotiska tider kan den kloka bonddottern med sina systemkritiska ögon vara en hjälte som verkligen är värd att berätta om. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: