BANKETTEN

BANKETTEN

FESTEN intar bankettsalen där paret Macbeth, Hovmästaren och den döde Banquo sitter och äter middag med alla gästerna. Bland lyxiga förrätter och kraftfull stråkmusik ställs ord mot ord och lögner mot löften.

Kaos och underhållning. Nutid, dåtid och måltid med den nyblivna regenten Macbeth och hans hov, i ett land av förtryck. Pistoler, blommor och elgitarr och en alltmer påträngande diktatur förgyller lyxmiddagen. En musikalisk satir som väcker många frågor om vår samtid.

En helafton med nyskriven dramatik av Magdi Beky Winnerstam, nyskriven musik av Anders Peev som framförs av en stråktrio och Anders själv på elgitarr. Medverkande är Lars Bethke, Dag Andersson, Magdi Beky Winnerstam, Johan Theodorsson och Pascal Johansson samt Anders Peev och 3 galna musiker på cello, viola och fiol.

Tystnaden var ogenomtränglig. Som om varje andetag som har tagits och som skulle tas frös fast på mina läppar. Jag tittade åt höger och såg kungaparet Macbeth sovandes och snarkandes på sina stolar. Lady Macbeths ansikte vilade i ett fat av mjuk och krämig créme brulée; hennes vänstra näsborre speglade sig i den blanka karamelliserade sockerytan medans hennes hår låg pompöst i gräddskålen bredvid. Kungen sov djupt, med särade ben, bakåtlutad på stolen kramandes en helstekt kulting. Om man tittade hastigt skulle man trott att det var ett litet barn som han höll i men om man vågade vila ögonen på detta märkliga stilleben, så syntes att det var en flottig köttbit som agerade gossedjur. Macbeths högra kind lyste av fett i skenet från det sista av kandelabrarnas döende ljus.
Det hela var vackert och ruttet.


Terrastellas verk innehåller många olika aspekter av nutiden och dess absurda, segregerade, koloniala och ofattbart privilegierade baksida.


Dekadensen och den oemotståndliga ledaren, som hypnotiserar miljoner med sin förrädisk gränslöshet, tränger sig fram i landet och i hela världen. Få utvalda, d v s publiken, får vara med och sitta vid bordet där den innersta kretsen skapar den nya berättelsen. Få budbärare slinker igenom de tjocka portarna in i slottet när de riskerar sina liv för att berätta om livet utanför murarna.

I rollerna:

Dag Andersson
Magdi Beky Winnerstam
Lars Bethke
Johan Theodorsson
Pascal Jansson
Anders Peev
Klara Källström
Sandra Marteleur
Stina Ahlgren

Macbeth
Lady Macbeth
Banquo
Hovmästaren
Budbäraren m fl
Musiker/kapellmästare
Cello
Fiol
Viola

Manus/regi
Magdi Beky Winnerstam

Koreografi
Dag Andersson

Tonsättare
Anders Peev

Foto Lina Nydahl

Ca 2,5 timme.


Med stöd av